Luento | Urheilevan nuoren uni ja palautuminen

Palaudu nopeammin kuin muut

Uni ja palautuminen pidettiin kauan aikaa heikkoutena. Nykyään sitä pideetään kilpailuetuna ja se on monille huippu-urheilijoille yhtä tärkeä osa-alue kuin fysiikka, ravitsemus, henkinen valmennus.

Unessa palautuu

Noin 95% palautumisesta tapahtuu yön aikana, kun nukumme. Unen tuntimäärä sekä unen laatu määrää palautumisen määrän. Suurin osa palautumisesta tapahtuu syvässä univaiheessa.

Unen tarve

Unen tarve on yksilöllistä. Fyysinen ja psyykkinen rasitus lisää unen tarvetta. Oma keho tietää kuinka paljon unta se tarvitsee, jos heräät ilman herätystä, ja jaksat hyvin koko päivän olet todennäköisesti nukkunut tarpeeksi.

Kehossa tapahtuu tosi paljon kun nukumme

Puhumme myös näistä

✔ Muutama kysymys unestasi

✔ Vinkkeja parempaan uneen

✔ Miten stressi vaikuttaa uneen?

✔ Kännykän käyttö ja uni

Huippu-urheilija palautuu nyt nopeammin

Kymmenen päivän kuluttua Emma lähetti minulle viestin, että nyt uniseurannassa näkyy syvän unen osuuden lisääntyneen, Johnny sanoo.

Seuraavan kymmenen päivän jakson jälkeen tuli uusi viesti. Nyt Emma oli huomannut olevansa aamuisin pirteämpi kuin aikaisemmin,, Johnny jatkaa.

Lue lisää Emman univalmennuksesta tässä

Tuore Suomen Mestari Emma Pullola

Kesto: 60–75 min | 250€ sis. alv | Paikan päällä tai netissä

Yhteystiedot

Johnny Granholm | johnny@somnskolan.fi | 040-913 4896 | http://www.somnskolan.fi

Haluatko vielä kysyä jotain?

Sömnskola för seniorer

Många seniorer sover dåligt. En del har svårt att somna, andra vaknar på natten. Och en del vaknar tidigt på morgonen och kan inte somna om. Den seglivade myten om att försämrad sömn då man blir äldre får sig dock gång på gång en törn då en stor del av seniorerna börjar sova bättre med de här enkla övningarna.

”Av seniorerna är det enligt Granholm hela 80 procent som lider av sömnproblem.
– Då man blir pensionär finns stressen från yrkeslivet ofta kvar. Men det kan även vara tvärtom. Man kanske blir sittande hemma och känner sig obehövd, och det leder i sin tur till stress och sömnsvårigheter.”

Granholm har i två års tid lett kurser för människor med sömnproblem. I 80 procent av fallen har kunderna upplevt en förbättring. Övningarna har baserat sig på mediyoga, en svenskutvecklad yogaform som bland annat används på Danderyds sjukhus.

Nu är hans sömnskola också tillgänglig online. Den är uppbyggd som ett sex veckors program. Varje vecka introduceras en övning som deltagaren gör själv under fem till tio minuter per dag. Dessutom innehåller varje avsnitt information om olika saker som påverkar sömnen.
– Hittills har kommentarerna varit mycket positiva. Folk tycker det är smidigt att inte behöva gå någonstans för att ta del av kursen, säger Granholm.

När det gäller sömnproblem skriver Granholm inte under många av de vanliga råden om vad man ska och inte ska göra.
– Det är svårt att ge generella råd. Själv kan jag till exempel dricka en kanna kaffe på kvällen och ändå sova gott. Granholm led tidigare av sömnproblem. Han är ekonom och jobbade i många år i Stockholm som controller. Utbrändhet ledde till att han bytte bana, och utbildade sig till friskvårdskonsult och senare till yogalärare och -terapeut.
Överlag önskar han att folk skulle söka hjälp för sömnproblem tidigare än vad som nu är fallet.
– Det är synd att man väntar så länge. Det är viktigt att göra något. Men tidigare har det varit lite tabu att prata om sömnproblem.

Hypää unijunaan

“Elimistöä tahdistavat monet niin sanotut sisäiset kellot, jotka ohjaavat elimistön toimintoja. Näitä kelloja voidaan säätää kulkemaan samassa tahdissa nimenomaan oikeanlaisella heräämis- ja nukahtamisprosessilla.

Kellojen ollessa samassa tahdissa, keho kokee voimakkaan nukahtamispaineen illalla jolloin tulisi mennä nukkumaan. Tämä myös unijunan nimellä kulkeva reaktio on helposti havaittavissa ja sen kyytiin on suositeltavaa hypätä. Jos ihminen valvoo tämän unipainepiikin yli, tulee seuraava voimakkaampi unipaine vasta noin 1,5 h jälkeen.”

Parasta palautetta – Suvi sai jättää melatoniinin ottamatta

T: Suvi

Haluatko kokeilla?

Tee tämä liike tänään illalla sängyssä, selälläsi maaten, juuri ennen nukkumaan menoa.

Aseta toinen kätesi vatsan päälle, navan kohdalle. Tunnustele noin 30 sekuntia, miten hengityksesi liikuttaa kättäsi vatsan päällä.

*Hengitä sen jälkeen sisään, ja laske samalla kahteen (sekuntia). Pidätä hengitystäsi, ja laske samalla taas kahteen. Hengitä ulos, ja laske kahteen. Uloshengityksen jälkeen pidätä hengitystäsi laskien jälleen kahteen.

Toista edellinen sarja vielä viisi kertaa. (*-merkistä)

Toista edellinen sarja vielä viisi kertaa laskemalla kolmeen. (*merkistä)

Därför vill inte tonåringar gå och sova

När barn kommer i tonåren börjar kroppen producera sömnhormonet melatonin allt senare på kvällen. Dygnsrytmen förskjuts ungefär två timmar framåt vilket betyder att de är piggare på kvällarna och tröttare på morgnarna.