Nästan 100% mera djupsömn sedan i somras

Dag 1

2 juli 2019. Jag, Emma och hennes tränare träffas för första gången. Vi pratar om hennes sömnvanor och tittar på hennes sömndata från den senaste veckan. Vi pratar om hennes vardag och går också igenom vad som händer i kroppen när vi sover och hur hon som elitidrottare själv kan påverka sömnkvaliteten för att återhämta sig snabbare. På kvällen skickar jag den första övningen till hennes telefon.

Dag 10

12 juli 2019. Jag får SMS av Emma där det står att det nu syns tydligt i hennes sömndata att sömnkvaliteten förbättrats. Hon får nu betydligt mer djupsömn än tidigare vilket betyder att kroppen tillförs mera tillväxthormoner, avslappningen i musklerna blir djupare och att immunförsvaret stärks. Hon vaknar alltså upp mera avslappnad, starkare och friskare. Hon har använt ca 5 minuter per kväll till att göra övningen.

Dag 13

15 juli 2019. Emma har nu kommit igång med den här kvällsrutinen så jag skickar henne inloggningsuppgifter till hemsidan där alla övningar finns. Hon kan nu på egen hand testa nya övningar och välja de hon gillar mest.

Dag 20

22 juli 2019. Emma skriver att hon nu också själv märker att hon är piggare än tidigare på morgnarna.

Dag 33

4 augusti. Emma vinner FM-Silver i Kalevan Kisat i Villmanstrand, hon avgör i sista hoppet. Grattis Emma!  

Dag 35

6 augusti 2019. Under den första månaden har Emmas djupsömn ökat med nästan 70% per natt. Det betyder att hon återhämtar sig snabbare, att musklerna växer snabbare, att hon stärker sitt immunförsvar och att småskavanker läker snabbare. Samma antal sömntimmar, bättre sömnkvalitet!

Septemberdecember

Efter några veckors semester börjar träningen inför inomhussäsongen igen den 9 september. Hon fortsätter att fokusera på sömnen.

Personligt rekord

Emma hoppar personligt rekord i inomhuslandskampen den 9 februari 2020🎉

Nästan 100 % mera djupsömn

Fram till mitten av februari har Emmas djupsömn ökat med nästan 100% sedan vi träffades första gången i somras. Det är under djupsömnen som största delen av återhämtningen sker, som immunförsvaret stärks och som nya tillväxthormoner produceras. Guld värt för en elitidrottare!


Emma Pullola vann guld i i tresteg i inomhus-FM vintern 2019 och i utomhus-FM sommaren 2019 fick hon silver.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s